mijn vader Go de Kroon

Mijn vader de beeldhouwer en emailleur Go de Kroon (Scheveningen, 1930, Den Haag 1997) is als vanzelfsprekend één van de grootste inspiratiebronnen voor mijn bestaan als beeldend kunstenaar. Ook mijn broer, Enno de Kroon is kunstenaar.

Go werd opgeleid aan de Koninklijke Academie in Den Haag en haalde daar ook zijn akte Middelbaar Onderwijs in 1962. Hij was naast zijn beroep als Beeldend Kunstenaar van 1962 tot aan de jaren ‘80 werkzaam als tekendocent op een middelbare school. Het onderwijzen heeft hij ook altijd aan zijn kinderen gedaan. We zijn in de zomervakanties van paleis naar kathedraal gesleept, waarbij onze kennis over verschillende onderdelen in de architectuur en bouwstijlen werd overhoord . De kunstgeschiedenis is mij op die manier met de paplepel ingegoten. De mythologie (Orpheus en Euridipes, het Paard van Troje, het eiland Cythera) en de kunstgeschiedenis (relikwiedoosjes, monstransen, timpanen en zuiltjes) speelden een belangrijke rol in Go zijn werk. Daarnaast waren duivenmelkers, wielrenners en het circus geliefde onderwerpen.

Eerst werkte Go vooral met gedreven metaal, zink en messing later kwam hij tot emailleren, omdat hij een manier zocht om kleur aan zijn metalen beelden te geven. Met het emailleren is hij wereldberoemd geworden en won hij verschillende prijzen, onder andere de Grand Prix in 1983 in de emaillestad Limoges. Voor mij maakte hij speciaal een circuswagen, omdat ik het liefst zou willen rondtrekken met paard en wagen.